Lederen GIJS kussens

Het GIJS kussen is gemaakt van Europees gelooid rundleer (split)  dat d.m.v. looiing vuil- en waterafstotend is en een  waxfinish laag heeft. We hebben dit kussen en prachtige aanvulling willen geven door het te vullen met schapenwol!

 

De leverancier van het schapenwol, Wouter Kroon van Doscha BV, is ook enthousiast over de combinatie van deze producten. Hieronder zijn uitleg waarom deze natuurlijke materialen zo lekker aan voelen.

Waarom voelen natuurlijke materialen 'lekker' aan.......?

 

Goeie vraag, maar hoe zit dat nu? Als hoofdgroepen heb je minerale- (steenachtige), plantaardige (cellulaire) en dierlijke grondstoffen die wij als natuurlijk en/of herwinbaar beschouwen.

Op minerale grondstoffen na, hebben de twee andere groepen veel met elkaar gemeen.  Ze zijn namelijk prima in staat om waterdamp (een droog gas zolang het niet condenseert) te reguleren en warmte te accumuleren. Warmte accumulatie houdt grofweg in dat warmte langzaam wordt opgenomen en langzaam wordt afgegeven.

Deze twee fysische eigenschappen gaan altijd hand in hand.

Wanneer wij specifiek naar schapenwol en leer gaan kijken zie je boven genoemde eigenschappen  het sterkst terug.

Wie daar ook goed in is, is onze huid*. Onze huid, water en wind dicht, is gelijktijdig dampdoorlatend. Daarnaast is onze huid het grootste sensibele oppervlak van ons lichaam en geeft heel veel informatie of wij iets aangenaam vinden of juist niet vinden.

Aanraking bijvoorbeeld. Raken wij iets aan, of gaan wij op iets zitten met gelijkwaardige eigenschappen als onze huid, dan ervaren wij dat als plezierig. Bij dieren kan je dat goed zien, die denken niet na over het feit of iets okay is of niet maar voelen dat.

 

Nog een proefje om iets van bovenstaande te bewijzen en wel de warmtegeleiding …

Leg je hand op een glazen of metalen voorwerp en dan op hout, leer of wol. Glas en metaal zullen kouder aanvoelen terwijl ze dat niet zijn! Alle materialen liggen in de zelfde ruimte en zijn dus allemaal gelijk van temperatuur. De warmtegeleiding van glas en steen is echter veel hoger en zullen daarmee warmte uit jouw hand ‘trekken’ met als gevolg dat iets koud aanvoelt.

 

*“Zowel onze huid, als leer, en schapenwol bestaan uit zogenaamde collageen cellen. Celtype is dus gelijkwaardig”.

 

Voor ons is dit een mooi en duidelijk verhaal maar voor je huisdieren, je kinderen en zoveel anderen gaat het niet om het verhaal, zij liggen relaxed op het kussen, het is een stukje van hun zelf, ze ruiken het, ze voelen het, het is genieten!